Wielu mieszkańców budynków i zarządców obiektów ma świadomość problemów spowodowanych przez twardą wodę - od zatkanych rur i obniżonej efektywności kotłów po przedwczesne awarie urządzeń, które używają do działania podgrzanej wody. To, nad czym zastanawiamy się dużo rzadziej, to wpływ twardej wody na ogólną żywotność infrastruktury wodno-kanalizacyjnej, zużycie energii, czy na środowisko naturalne.
Problem: ukryte koszty twardej wody
Twarda woda ma duży wpływ na żywotność infrastruktury hydraulicznej, zużycie energii i środowisko naturalne.
- Nieefektywność energetyczna. Minerały wytrącające się z twardej wody wpływają na podwyższone zużycie energii. Podgrzewacze wody, bojlery i urządzenia hydrauliczne muszą być w dobrym stanie, aby w domu mieszkało się komfortowo. Tymczasem twarda woda zawiera minerały, m.in. sole wapnia i magnezu, które gromadzą się na elementach grzejnych i wewnętrznych powierzchniach kotłów, powodując narastanie kamienia i zmniejszając wydajność urządzenia. Rosnąca warstwa kamienia obniża zdolność urządzenia do ogrzania wody, powodując, że zużywa ono więcej energii, a tym samym podnosi koszty mediów. Warstwa kamienia o grubości ok 1 mm zmniejsza wydajność wymiennika i zużycie paliwa o ok. 10%. W związku z tym koszty eksploatacji urządzeń grzewczych wzrastają średnio o 20%. I to wszystko przez kamień kotłowy!
- Częstsze wymiany sprzętu. Żywotność sprzętu, przez który przepływa twarda woda, ulega skróceniu z powodu dużej awaryjności i konieczności kosztownych napraw lub wymiany. Aby ratować sprzęt, okresowo wylewa się zanieczyszczenia do kanalizacji, a wodę w kotle wymienia się na nową. Jest to jednak uciążliwa i niełatwa praca, która powoduje marnowanie wody, energii i środków finansowych.
- Ochrona środowiska. Domy użytkującą twardą wodę muszą wykorzystywać więcej środków czyszczących, chemikaliów i detergentów, aby dorównać efektom czyszczenia uzyskanym przy użyciu zmiękczonej wody. Dla każdego stopnia twardości wody zużycie detergentu wzrasta o 2 do 4% na każde 4m3 wody. Twarda woda oznacza również, że ta zwiększona ilość ścieków i zanieczyszczeń dostaje się do kanalizacji i zanieczyszcza środowisko…
Rozwiązanie: Twarde oszczędności z miękką wodą
Problemy związane z twardą wodą można łatwo zminimalizować, stosując zmiękczacz wody, który ogranicza niemal do zera tworzenie się kamienia.
- Oszczędności. Pozbycie się jonów wapnia i magnezu z wody zapobiega gromadzeniu się kamienia i przegrzewaniu się urządzeń wykorzystujących ciepłą wodę. Używanie miękkiej wody pozwala zaoszczędzić na wymianie sprzętu i usługach, sprzętach elektrycznych i gazowych oraz detergentach i środkach chemicznych. W typowym punkcie usługowym, np. w niewielkiej restauracji, która używa twardej wody, miesięczne koszty ogrzewania wynoszą ok. 3000 PLN. Zmiękczenie wody może dać oszczędność energii rzędu 20%, co przy tych wyliczeniach da ok. 7000 PLN rocznie. Zmiękczacze wody pomagają również zaoszczędzić nawet do 50% na kosztach detergentów i do 25% na przestojach spowodowanych naprawami zakamienionego sprzętu. Wreszcie, miękka woda pomaga wydłużyć żywotność sprzętu, co oznacza mniej kosztów serwisowych.
- Wybór odpowiedniego zmiękczacza. Aby zmiękczyć wodę, zacznij od analizy składu wody, aby określić jej twardość lub inne potencjalne problemy z Twoją wodą, np. zawartość żelaza w przypadku wody studziennej. Dostępnych jest wiele rozwiązań zmiękczających wodę. Zawsze zasięgaj porady wykwalifikowanego, lokalnego specjalisty ds. uzdatniania wody, aby upewnić się, że otrzymujesz najlepszą rekomendację dla swoich potrzeb.