Dobra woda - główny składnik domowego piwa

bottles gcfa538be7 1280

Dobra woda - główny składnik domowego piwa

woda pitna , woda , filtrowanie wody

Od odpowiedniego naczynia, po termometr - co jest potrzebne do warzenia piwa w domu? Jednym z najczęściej lekceważonych składników materiałów jest wysokiej jakości woda. Bez niej możesz zepsuć kwasowość, smak i bogactwo swojego piwa. Twarda woda zawiera metale ciężkie, minerały i zanieczyszczenia, które mogą utrudnić domowe piwowarstwo. Jeśli zastanawiasz się nad tym ,czy Twoja woda nadaje się do warzenia piwa w domu, wykonanie badania może dostarczyć Ci na ten temat niezbędnej wiedzy. Oto wszystko, co powinieneś wiedzieć o tym, jak woda może wpłynąć na jakość tego bursztynowego, popularnego napoju.

Nauka o domowym piwowarstwie

Zacznijmy od zrozumienia nauki stojącej za piwowarstwem domowym. Kontrola pH roztworu ma kluczowe znaczenie. Ale co to jest pH? Jest to skala od 0 do 14, która określa kwasowość cieczy. Czysta, przefiltrowana woda jest uważana za "neutralną" o pH równym 7. Wszystko powyżej jest uważane za "zasadowe", a wszystko poniżej jest uważane za "kwasowe". Jak to wpływa na Twoje piwo? Wyższe pH (bardziej zasadowe i neutralizujące) sprawia, że piwo jest mętne i mniej aromatyczne, podczas gdy niższe pH tworzy bardziej wyrazisty, kwaśny smak. Większość piwowarów domowych dąży do uzyskania pH od 5,2 do 5,5. Nawet niewielkie różnice w pH mogą w znacznym stopniu wpłynąć na chmielowość i goryczkę piwa.

Filtr węglowy oczyści Twoją wodę, aby była idealna do picia lub przygotowywania napojów, nawet wyskokowych!

sprawdź

filtr weglowy nowy 3 4 prawa

Wpływ minerałów zawartych w wodzie na piwo

Jak minerały z wody wpływają na pH? Minerały znajdujące się w wodzie są uważane za "jony smakowe" - atomy, które są naładowane dodatnio lub ujemnie. Ogólnie rzecz biorąc, dodatnio naładowane jony (takie jak wapń, magnez i sód) obniżają pH, dodają więcej smaku i powodują, że piwo jest "czystsze". Z drugiej strony, jony naładowane ujemnie (takie jak chlorki, siarczany i wodorowęglany) podnoszą pH. Każdy z tych minerałów może wpływać na piwo w różny sposób. Na przykład, wapń wpływa na klarowność, magnez wzmacnia smak, a sód słodzi słody. Z ujemnie naładowanych jonów smakowych, chlorek tworzy "pełniejszy" smak, siarczan podkreśla chmielową goryczkę, a wodorowęglan tworzy smak neutralizujący. Stosując różne kombinacje tych minerałów, można stworzyć swój ulubiony rodzaj piwa lub własny, niepowtarzalny smak.

Chcesz pozbyć się z wody jonów wapnia i magnezu, aby była idealnie miękka? Zmiękcz ją za pomocą naszego zmiękczacza eVOLUTION!

sprawdź

eVOLUTION 400 Boost or 500 Power front

Porównanie różnych rodzajów wody dla piwowarstwa domowego

W piwowarstwie domowym minerały dodawane do roztworu są mierzone w częściach na tysiąc (PPT). Na przykład, IPA może być stworzony przy użyciu 275 PPM wapnia, 40 PPM magnezu, 25 PPM sodu, 35 PPM chlorku i 610 PPM siarczanu. Brzmi dość łatwo, prawda? Nie, jeśli używasz niefiltrowanej wody. Twarda, niefiltrowana woda jest bogata w minerały takie jak wapń i magnez. Stosowana w piwowarstwie domowym może spowodować, że piwo będzie miało zbyt kwaśny smak (i nie będzie nadawało się do picia). Dzieje się tak z powodu dodatkowych, ukrytych minerałów, które nie są uwzględniane w równaniu jonów smakowych.

Jeśli zamierzasz warzyć piwo w domu, upewnij się, że używasz odpowiedniej wody. Aby dowiedzieć się, jakie minerały czają się w Twojej wodzie, wykonaj samodzielnie lub umów się na bezpłatny test wody ze specjalistą w tej dziedzinie. W przeciwieństwie do zestawów testowych kupionych w sklepie, specjalistyczne testy mogą wykryć więcej zanieczyszczeń. Co więcej, mogą one zostać wysłane do laboratorium w celu przeprowadzenia dalszych badań, jeśli wyniki wskazują na jakiekolwiek problemy.



Polecane


Szanujemy Twoja prywatność.

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Polityce prywatności i stosowania plików cookies.