Czym jest woda wirtualna i ślad wodny?

Projekt bez tytulu 2

Czym jest woda wirtualna i ślad wodny?

ślad wodny , woda wirtualna , zużycie wody

 „Woda wirtualna” brzmi jak coś nienamacalnego, czego nie możemy odczuć w rzeczywistości. Tak jednak nie jest. Zanim woda nabierze wirtualnego charakteru, jest realnie zużywana i to w ogromnych ilościach.

Woda wirtualna

Z wody korzystamy każdego dnia. Robimy to w sposób pośredni i bezpośredni. Bezpośrednio zużywamy wodę do mycia, sprzątania, gotowania, picia, a więc do celów gospodarczych i bytowych. Wodę, którą zużywamy pośrednio określa się mianem wody wirtualnej. To woda, której zużycia nie dostrzegamy, ponieważ została już wykorzystana na potrzeby wyprodukowania towaru, który nabyliśmy lub usługi, z której korzystamy. Wszystko, czego używamy, co nosimy, kupujemy i jemy, wymagało do powstania wody.
Woda wirtualna tak samo jak ta, którą zużywamy bezpośrednio w domu, pochodzi z wyczerpywalnych zasobów wody słodkiej, a jej zużycie ma ogromny wpływ na stan środowiska.

Ślad wodny

Średnio każdy Polak zużywa dziennie 150 l wody. Jest to zużycie bezpośrednie. Jednak proces konsumpcji towarów i usług pochłania każdego dnia tysiące litrów wody więcej. Ślad wodny dotyczy zarówno bezpośredniego, jak i pośredniego zużycia wody przez proces, produkt, firmę lub sektor. Obejmuje on nie tylko zużycie wody, ale również jej zanieczyszczenie w całym cyklu produkcyjnym, od łańcucha dostaw do użytkownika końcowego.
Ślad wodny można zmierzyć dla pojedynczego procesu, takiego jak uprawa ryżu, produkcja pary dżinsów, dla paliwa, które tankujemy do samochodu lub dla firmy. Można go również określić dla danego kraju.

Ślad wodny Polski

Ślad wodny dla konkretnego kraju oblicza się sumując wodę zużytą do produkcji wszystkich dóbr i usług konsumowanych przez jego mieszkańców. Średni dzienny ślad wodny jednego Polaka to ok. 3900 l wody. Dla porównania, w przypadku mieszkańca USA wynosi on 7800 l, a Brytyjczyka 3400 l. W obliczeniach śladu wodnego dla danego kraju uwzględnia się zarówno wewnętrzny ślad wodny, czyli wodę pochodzącą z zasobów danego kraju jak i zewnętrzny ślad wodny (eksportowy), czyli odciskany w innych krajach i regionach (woda pochodząca z zasobów poza granicami kraju).
Polska zostawia ślad wodny w wysokości 54 km3 na rok. 25% tych zasobów to woda zużywana w innych krajach i regionach. W USA stosunek wewnętrznego i zewnętrznego śladu wodnego 80% do 20%.

Ile wody zużywa się do produkcji poszczególnych produktów spożywczych?

Im bardziej złożony produkt, tym większy jest jego ślad wodny, ponieważ każdy etap produkcji wymaga zużycia wody.

Przykładowo, wyprodukowanie:

  • 1 kg pomidorów pochłania 214 l wody,

  • 1 kg jabłek - 822 l,

  • 1 kg pszenicy - 1331 l,

  • 1 kg ryżu 2496 l,

  • 1 kg kurczak – ok. 4 325 l,

  • 1 kg wieprzowina –5 988 l,

  • 1 kg wołowiny – 15 415 l.

 

Jak możemy zmniejszy swój ślad wodny? Przede wszystkim racjonalnie korzystać z zasobów wody oraz podejmować świadome decyzje zakupowe. Starajmy się m.in. maksymalnie eksploatować rzeczy, które już posiadamy, zamiast zastępować je coraz nowszymi modelami. Każda decyzja ma duże znaczenie.

 

Wybierz najoszczędniejszy zmiękczacz wody na rynku.

sprawdź

eVOLUTION 400 Boost or 500 Power front

źródło: waterfootprint.org

 



Polecane


Tagi
badanie wody badanie wody Bałtyk bioluminescencja chlor w wodzie czysta woda deszczówka dobry zmiękczacz drinking water EcoWater EcoWater Smart Filter egzema eksploatacja filtr mechaniczny filtr wody filtr wody filtrowanie wody filtrowanie wody ile pić wody jak myć włosy jaki zmiękczacz wody jakość wody kondycja włosów koronawirus koszt użytkowania zmiękczacza kranówka miękka woda morze Morze Bałtyckie most solny mycie włosów nawadnianie nieprzyjemny zapach wody nowoczesny zmiękczacz wody odchudzanie odra odżelaziacz osad kamienny osad z kamienia oszczędzanie wody owoce picie wody podlewanie roślin pomiar twardości wody pranie w twardej wodzie przegląd techniczny regeneracja zmiękczacza wody siarkowodór skażenie odry skażenie rzeki skóra ślad wodny smaczna woda sól tabletkowana środowisko stacja uzdatniania wody stacje uzdatniania stopień twardości wody studnia susza susza hydrologiczna świecące zwierzęta twarda woda twardość wody uzdatnianie wody WiFi woda WODA BUTELKOWANA woda chlorowana woda dla zwierząt woda do picia woda do podlewania woda morska woda pitna woda pitna woda studzienna woda w diecie woda w domu woda w organizmie woda wirtualna woda wodociągowa woda ze studni wodociągi wody słodkie wrażliwa skóra własne ujęcie własne ujęcie zanieczyszczenia w wodzie zapach chloru zapach wody zatrucie rzeki zawartość wody zbieranie deszczówki zdalna obsługa zdrowa woda zdrowie żelazo w wodzie zmiękczacz wody zmiękczacz wody w bloku zmiękczacz wody w mieszkaniu zmiękczacze zmiękczanie wody zużycie wody zwierzęta bioluminescencyjne zwierzęta wodne złoże jonowymienne łazienka

Szanujemy Twoja prywatność.

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Polityce prywatności i stosowania plików cookies.