Żywność, energia i urbanizacja - nasz świat zużywa mnóstwo wody

AdobeStock-94723914.jpg

Żywność, energia i urbanizacja - nasz świat zużywa mnóstwo wody

Powiązanie woda-żywność-energia ma kluczowe znaczenie dla zrównoważonego rozwoju. Popyt na wszystkie trzy dobra wzrasta, napędzany przez rosnącą populację globalną, szybką urbanizację, zmieniającą się dietę i wzrost gospodarczy. Rolnictwo jest największym konsumentem światowych zasobów słodkiej wody, a ponad 1/4 energii zużywanej na całym świecie przeznaczana jest na produkcję i dostawy żywności.

Rosnący popyt

Woda jest ograniczonym zasobem, którego musi wystarczyć dla ogromnej liczby ludzi oraz zastosowań, a zatem zapewnienie wszystkim dostępu do niezawodnych dostaw wody ma kluczowe znaczenie dla przetrwania i postępu.

W miarę jak zasoby wodne się kurczą, światowi ​​decydenci w dziedzinie energetyki, rolnictwa oraz zrównoważonego rozwoju coraz bardziej koncentrują się na ochronie ekosystemu, równym zaopatrzeniu w wodę oraz warunkach sanitarnych na świecie.

AdobeStock 199458174

Sektor energetyczny

Produkcja paliw kopalnych, nadal dominująca i rosnąca część globalnego koszyka energetycznego, zużywa ogromne ilości wody, podobnie jak produkcja biopaliw i rosnące wydobycie gazu łupkowego. Dużo bardziej oszczędna w zużyciu wody jest energia odnawialna, np. energia wiatrowa, czy energia geotermalna, która ma ogromny potencjał jako długoterminowy, niezależny od klimatu zasób, a co więcej, wytwarza znikome ilości gazów cieplarnianych i nie zużywa wody.

AdobeStock 195603050

Rolnictwo

Rolnictwo jest największym użytkownikiem wody i wygląda na to, że nie zmieni się to do połowy tego wieku. Popyt na żywność rośnie wraz ze wzrostem liczby ludności. A ponieważ dochody rosną w wielu krajach na świecie, stopniowo przechodzimy od diety opartej głównie na skrobi do mięsno-nabiałowej, która wymaga w procesie produkcji nieporównywalnie większej ilości wody.

AdobeStock 241906053

Urbanizacja

Większość szybko rozwijających się miast to część krajów o niskich dochodach, w których władze i przedsiębiorstwa użyteczności publicznej mogą mieć ograniczone możliwości planowania i kontrolowania rozwoju oraz wpływu na zapotrzebowanie na wodę i energię.

W takich miejscach zużycie wody może zostać zmniejszone, dzięki takim praktykom jak korzystanie z wielu źródeł wody, w tym zbieranie wody deszczowej i ponowne wykorzystanie ścieków jako wody użytkowej, poprzez uzdatnianie wody. Usuwanie biosolidów ze ścieków i wykorzystywanie ich na przykład do gotowania lub ogrzewania, może z kolei pomóc zastąpić paliwa kopalne.

AdobeStock 94723914

Bezpieczeństwo żywnościowe i żywieniowe

Na całym świecie jest wystarczająca ilość wody do produkcji żywności dla wszystkich, ale brak bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego to wciąż palący problem. Ponadto tam, gdzie ludzie mają ograniczony dostęp do bezpiecznej wody i urządzeń sanitarnych lub nie mają go wcale, rozpowszechnienie chorób biegunkowych jest głównym czynnikiem wysokiej śmiertelności dzieci i niedożywienia.

W ubogich regionach muszą istnieć solidne strategie ochrony dostępności wody w celu utrzymania produkcji rolnej i uniknięcia zmienności cen żywności. Niemniej postępy w genetyce i technologiach, które pozwalają na zrównoważoną intensyfikację upraw, hodowli i produkcji ryb, mogą pomóc w zaspokojeniu rosnącego popytu na żywność.

AdobeStock 248929619



Tagi
badanie wody badanie wody Bałtyk bioluminescencja chlor w wodzie czysta woda deszczówka deuter dobry zmiękczacz drinking water EcoWater EcoWater Smart Filter egzema eksploatacja filtr do wody pitnej filtr EcoWater filtr mechaniczny filtr węglowy filtr wody filtr wody filtr wody pitnej filtr z węglem aktywnym filtrowanie wody filtrowanie wody ile lat ma woda ile pić wody infekcje jak myć włosy jaki zmiękczacz wody jakość wody kamień kotłowy kaszel katar kondycja włosów koronawirus koszt użytkowania zmiękczacza kranówka miękka woda montaż zmiękczacza wody morze Morze Bałtyckie most solny mycie włosów nawadnianie nieprzyjemny zapach wody nowoczesny zmiękczacz wody odchudzanie odra odżelaziacz osad kamienny osad z kamienia osady z kamienia oszczędny zmiękczacz oszczędzanie wody owoce picie wody podlewanie roślin pomiar twardości wody pranie w twardej wodzie przegląd techniczny regeneracja zmiękczacza wody serwis zmiękczacza wody siarkowodór skażenie odry skażenie rzeki skóra ślad wodny smaczna woda sól tabletkowana sól tabletkowana sprzedawca zmiękczacza wody środowisko stacja uzdatniania wody stacje uzdatniania stopień twardości wody studnia susza susza hydrologiczna świecące zwierzęta twarda woda twardość wody układ słoneczny uzdatnianie wody uzdatnianie wody studziennej uzdatnianie wody ze studni WiFi woda woda bez chloru WODA BUTELKOWANA woda chlorowana woda dla zwierząt woda do picia woda do podlewania woda morska woda na Ziemi woda pitna woda pitna woda studzienna woda w diecie woda w domu woda w kosmosie woda w organizmie woda wirtualna woda wodociągowa woda z własnego ujęcia woda ze studni wodociągi wody słodkie wrażliwa skóra własne ujęcie własne ujęcie zanieczyszczenia w wodzie zapach chloru zapach wody zatrucie rzeki zawartość wody zbieranie deszczówki zdalna obsługa zdrowa woda zdrowie żelazo w wodzie zmiękczacz wody zmiękczacz wody do domu zmiękczacz wody gdzie kupić zmiękczacz wody w bloku zmiękczacz wody w domu zmiękczacz wody w mieszkaniu zmiękczacz wody z WiFi zmiękczacze zmiękczanie wody zmiękczona woda zużycie wody zwierzęta bioluminescencyjne zwierzęta wodne złoże jonowymienne łazienka

Szanujemy Twoja prywatność.

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Polityce prywatności i stosowania plików cookies.