Zacieki na naczyniach po myciu w zmywarce? Oto powód

AdobeStock 242654001

Zacieki na naczyniach po myciu w zmywarce? Oto powód

25/1/2021
Picie ulubionej herbaty lub orzeźwiającej lemoniady z brudnej szklanki nie jest przyjemne. I mimo że jasny osad prawdopodobnie nie jest niczym szkodliwym, to nadal jest to trochę… obrzydliwe. Każdy, kto regularnie boryka się z problemem niedomytego szkła - pomimo mycia go w zmywarce w gorącej wodzie z dużą ilością detergentu - wie, jak frustrujący może być to problem. Jeśli więc chcesz pozbyć się zacieków na szklanych naczyniach raz na zawsze, oto co musisz wiedzieć.

Po pierwsze jest różnica między osadem, a efektem tzw. trawienia. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że zmętnienie na Twoich szklanych naczyniach jest spowodowane osadami pozostawionymi przez detergenty lub twardą wodę. Ale może to być również spowodowane trawieniem, które jest nieodwracalne. Trawienie ma miejsce, gdy powierzchnia szkła ulega erozji, a drobne rysy lub wżery w szkle powodują, że wygląda jakby uległo piaskowaniu. Czasami początkowe etapy trawienia będą się wydawać opalizujące. Wytrawianie może objąć całe naczynie, lub tylko jego część.

Jakie są przyczyny trawienia? Użycie zbyt silnego detergentu, mycie w zbyt gorącej wodzie lub narażanie szkła na zbyt wiele cykli wstępnego płukania. Jak możesz sprawdzić, czy Twoje szkła są już wytrawione? Spróbuj delikatnie zeskrobać osad lub wytrzeć go czymś kwaśnym, np. octem. Jeśli zabrudzenie się utrzymuje, jest to spowodowane trawieniem. Niestety, niewiele można zrobić, gdy szkła są już wytrawione. Natomiast jeśli warstwa się zeskrobuje lub wyciera, to mamy dobrą wiadomość: możesz zmienić sposób czyszczenia szklanych naczyń, aby zapobiec wytrawianiu w przyszłości. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak.

Spróbuj innego detergentu

Jeśli Twoje szklane naczynia regularnie wychodzą ze zmywarki ubrudzone, być może używasz za dużo detergentu. Warto sprawdzić instrukcję obsługi zmywarki, aby dowiedzieć się, ile detergentu trzeba użyć. Poza tym warto sprawdzić, czy detergent jest świeży. Stary, sproszkowany detergent może pozostawić ślady na szklanych naczyniach. Można wsypać świeży proszek do prania do torebki Ziploc, szczelnie ją zamknąć i zwinąć, aby zachować świeżość proszku. Można też wypróbować tabletki, które zawierają w sobie starannie odmierzoną ilość detergentu lub zdecydować się na płynną wersję środka myjącego.

Zmiękcz wodę

Jeśli detergent nie jest problemem, osady na szklanych naczyniach mogą pochodzić od samej wody. Jeśli lokalne źródło wody ma wysoką zawartość minerałów, jest ona uważana za "twardą" i może pozostawić po sobie tzw. kamień. Aby usunąć osad kamienny ze szkła, można namoczyć szklane naczynia w białym occie lub soku z cytryny. Aby jednak zapobiec osadzaniu się kamienia w przyszłości, należy także potraktować zmywarkę środkiem do usuwania kamienia. Ostatecznie jednak, jedynym sposobem, aby zapobiec gromadzeniu się osadów z twardej wody w przyszłości, jest pozbycie się problemu u źródła, czyli zainwestowanie w zmiękczacz wody, który przedłuży żywotność wszystkich urządzeń korzystających z wody i rur w domu. Urządzenie zamontowane na głównym przyłączu wody zimnej w domu (najczęściej jest to kotłownia lub piwnica), zmiękcza ją w całym domu tak, aby była łagodna dla sprzętów, naczyń, skóry i włosów.

Myj ręcznie delikatne naczynia ze szkła

Kuszące jest wrzucanie każdego brudnego naczynia do zmywarki, jednak delikatne wyroby szklane powinny być myte tylko ręcznie. Codzienne kieliszki i solidne szklanki można włożyć do zmywarki, ale delikatne, ręcznie dmuchane lub malowane szkło, szkło mleczne i kryształ, powinny być myte ręcznie, aby uniknąć stłuczenia, żółknięcia lub wytrawiania.



Nie wiesz które urządzenie rozwiąże Twój problem?

Nasi specjaliści chętnie pomogą!

Szanujemy Twoja prywatność.

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Polityce prywatności i stosowania plików cookies.