Poza ryzykiem zakłócenia smaku napojów i potraw podawanych klientom, twarda, nieprzefiltrowana woda może powodować wzmożoną eksploatację oraz zniszczenia sprzętu. W jaki sposób nieuzdatniona woda szkodzi restauracjom i jak właściciele lokali mogą uporać się z problemem?
Większość wody z kranu zawiera chlor, a gdy przygotowujesz kawę, herbatę lub jakiekolwiek napoje bezalkoholowe, chlor dodaje zbędnej goryczki do smaku napoju. Urządzenie filtrujące wodę usuwa niechciany chlor z wody. Inną kwestią, która często umyka restauratorom, a daje spore korzyści, jest usunięcie zasadowości z wody, dzięki czemu kostki lodu są bardziej przejrzyste, a napoje z bąbelkami dłużej pozostają gazowane. Dodatkowo, zanieczyszczenia i twardość obecne w nieuzdatnionej wodzie mogą z czasem gromadzić się w maszynach, co oznacza, że restauracje muszą je częściej serwisować.
Restauracje mogą używać urządzeń uzdatniających wodę przeznaczonych dla gastronomii. Filtry i zmiękczacze usuwają z wody twardość oraz zanieczyszczenia, takie jak chlor, bakterie, wirusy, cysty, czy żelazo. Dzięki uzdatnieniu woda jest bezpieczna do picia i stanowi doskonałą bazą dla przygotowywania potraw i napojów, nie zakłócając w żaden sposób ich smaku.
Po pierwsze lokale gastronomiczne zyskują dodatkowy czas dotychczas przeznaczany na polerowanie szkła, srebra i naczyń, aby pozbyć się kamienia powstałego w wyniku użycia złej jakości wody. Po drugie, zmywarki i wszystkie sprzęty wykorzystujące wodę, nie muszą być czyszczone i serwisowane tak często, jak dotychczas, a dodatkowo ich sprawność jest znacznie wydłużona. Kolejnym plusem, zwłaszcza w miejscach, gdzie przez wysokie temperatury stosuje się mgiełki zraszające, jest pozbycie się kamienia zatykającego dysze. Wymiana tych systemów jest bardzo kosztowna, a dzięki zastosowaniu wody zmiękczonej, sprzęt dłużej pozostaje sprawny i gwarantuje lepsze rozproszenie wody.