Woda jest dobrym rozpuszczalnikiem i łatwo absorbuje zanieczyszczenia. Czysta woda - bez smaku, bezbarwna i bezwonna - jest często nazywana uniwersalnym rozpuszczalnikiem. Gdy woda łączy się z dwutlenkiem węgla, tworząc słaby kwas węglowy, uzyskujemy jeszcze lepszy rozpuszczalnik. Gdy woda przemieszcza się przez glebę i skały, rozpuszcza minerały i zatrzymuje je w roztworze. Wapń i magnez to dwa podstawowe minerały, które sprawiają, że woda jest "twarda". Stopień twardości wzrasta wraz ze wzrostem zawartości wapnia i magnezu i jest związany ze stężeniem wielowartościowych kationów rozpuszczonych w wodzie.
Twarda woda przeszkadza w czyszczeniu powierzchni, praniu i zmywaniu oraz w kąpieli i podczas pielęgnacji ciała.
Radzenie sobie z problemami z twardą wodą w domu jest uciążliwe. Stopień zawartości minerałów powodujących twardość w wodzie wpływa na ilość mydła i detergentu potrzebnego do czyszczenia. Mydło używane w twardej wodzie łączy się z minerałami tworząc lepki skrzep mydlany. Niektóre syntetyczne detergenty są mniej skuteczne w twardej wodzie, ponieważ składnik aktywny jest częściowo dezaktywowany przez twardość, nawet jeśli jest rozpuszczony. Kąpiel z użyciem mydła w twardej wodzie pozostawia na skórze warstwę z mydlin, która uniemożliwia pozbycie się brudu i bakterii. Pozostałości mydła nie pozwalają wrócić skórze do normalnego, lekko kwaśnego odczynu, co może prowadzić do podrażnienia. Mydliny pozostające we włosach po myciu sprawiają, że stają się suche, obciążone i trudne do ułożenia.
Podczas prania w twardej wodzie, mydlane skrzepy wnikają w tkaninę, co czyni ją sztywną i szorstką. Niekompletne usunięcie brudu z prania powoduje szybkie szarzenie białych tkanin i utratę głębi w kolorach. Ciągłe pranie w twardej wodzie może skrócić żywotność ubrań.
Twarda woda przyczynia się również do nieefektywnej i kosztownej eksploatacji urządzeń działających na bazie wody. Podgrzana twarda woda tworzy osady z wapnia i magnezu, które mogą przyczynić się do obniżenia sprawności lub awarii urządzeń wykorzystujących do pracy wodę. Rury stopniowo zatykają się, co zmniejsza przepływ wody i ostatecznie skutkuje przedwczesną wymianą instalacji.
Picie twardej wody nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. W rzeczywistości, National Research Council (National Academy of Sciences) stwierdza, że twarda woda pitna generalnie ma niewielki udział w całkowitym zapotrzebowaniu na wapń i magnez w organizmie człowieka.
Naukowcy zbadali także zależność między śmiertelnością z powodu chorób układu krążenia a wypijaną wodą. Podczas gdy niektóre badania sugerują korelację między twardą wodą a niższą śmiertelnością z przyczyn sercowo-naczyniowych, inne badania nie sugerują korelacji. Krajowa Rada ds. Badań Naukowych (National Research Council) stwierdza, że wyniki są niejednoznaczne i zaleca przeprowadzenie dalszych testów.
Jeśli korzystasz z miejskiego systemu wodnego, dostawca wody może podać Ci poziom twardości dostarczanej wody. Jeśli korzystasz z prywatnego źródła, możesz przetestować wodę pod kątem twardości i innych zanieczyszczeń, jak mangan, siarkowodór i żelazo. Większość laboratoriów przeprowadza za opłatą testy jakości wody z własnego ujęcia. Również firmy sprzedające sprzęt do uzdatniania wody oferują podobne testy dla wody studziennej lub stwierdzające twardość w wodzie wodociągowej. Korzystając z tych testów, upewnij się, że rozumiesz naturę testu, mierzony stan wody i znaczenie wyników.