Mamy 3 kategorie testów do badania twardości wody:
1. Paskowe - są to małe paski jednorazowego użytku, które zmieniają kolor w celu wskazania stężenia określonej substancji chemicznej, w tym przypadku magnezu i wapnia, które powodują twardość wody. Pasek "aktywuje" się, zanurzając go w próbce wody lub trzymając pod strumieniem wody. Po kilku sekundach możesz porównać kolor paska testowego z legendą kolorów, aby odczytać przedział twardości wody według przyjętej skali (najczęściej w stopniach niemieckich - °dH, francuskich - °f lub mg CaCO3). Paski są podstawowym sposobem na zbadanie składu wody i dają ogólny pogląd na jej skład. Można śmiało wykonywać tego typu testy samodzielnie w domu. Paskowy tester można kupić u dostawców urządzeń do zmiękczania wody lub w hurtowniach chemicznych za kilka złotych.
2. Kropelkowe – metoda kropelkowa jest bardziej zaawansowana niż test paskowy i pozwala określić stopień twardości wody do 1°wybranej skali. Aby wykonać test, należy do plastikowej, dołączonej do zestawu menzurki, wlać surową wodę. Następne za pomocą kroplomierza dodawać do menzurki po jednej kropli dołączonego odczynnika, który zabarwi wodę na określony w instrukcji kolor, np. zielony. Po każdej kropli potrząsać probówką, żeby płyny połączyły się. Operację trzeba powtarzać aż do momentu, gdy płyn w menzurce zmieni kolor na inny, wskazany w instrukcji, np. czerwony. To, ile kropli odczynnika trafiło do menzurki aż woda zmieniła ponownie kolor, równa się stopniom twardości wody w domu. Proste, prawda? Za kropelkowy test zapłacisz kilkadziesiąt złotych.
3. Laboratoryjne – wykonywanie testu laboratoryjnego wyłącznie w celu zbadania twardości wody mija się z celem. Twardość może być jednym z wyników, przy czym dzięki zaawansowanym metodom laboratoryjnym można przy okazji jednego badania sprawić poziom takich związków w wodzie jak:
…i innych, w zależności od rodzaju badania. Niemniej tego rodzaju dokładne analizy są wskazane przy wodzie z własnego ujęcia, nie przy wodzie wodociągowej. Przedsiębiorstwa wodociągowe przed dostarczeniem wody do domu, uzdatniają ją, czyli pozbawiają podstawowych zanieczyszczeń, najczęściej za pomocą chloru lub piasku filtracyjnego. Tak oczyszczona woda czasem może mieć charakterystyczny posmak i zapach chemiczny właśnie od chloru, ale jest to stężenie niezagrażające zdrowiu człowieka. Można je usunąć z wody za pomocą systemu odwróconej osmozy lub filtra węglowego, montowanych pod zlewem lub na głównym przyłączu wody zimnej w domu.