Jaką stację uzdatniania wybrać do wody studziennej?

AdobeStock 452473253

Jaką stację uzdatniania wybrać do wody studziennej?

woda studzienna , woda ze studni , woda z własnego ujęcia , stacja uzdatniania wody , uzdatnianie wody , filtr wody , uzdatnianie wody studziennej , uzdatnianie wody ze studni

Ze względu na rosnące ceny wody, wiele osób decyduje się na korzystanie z własnego ujęcia. W przypadku budynków, które nie mają możliwości podłączenia do sieci wodociągowej budowa własnej studni staje się koniecznością. Korzystanie z wody studziennej może być ekonomicznym rozwiązaniem, pod warunkiem, że jest ona stosunkowo czysta. Niestety często woda z własnego ujęcia wymaga uzdatnienia ze względu na ponadnormatywne ilości m.in. żelaza, manganu i amoniaku. Jakie urządzenia stosuje się do uzdatniania wody studziennej?

 Najczęściej spotykane problemy w wodzie studziennej

  1. Bakterie i mikroorganizmy. Badanie wody pod kątem mikrobiologicznym jest najważniejszym badaniem wody studziennej, które należy przeprowadzić. Jeśli w wodzie występują bakterie, np. bakterie coli, stanowią one realne zagrożenie dla zdrowia i życia. Najbardziej narażone na zakażenie bakteriami są studnie płytkie. Mogą podchodzić do nich wody gruntowe. Jedną z częstych przyczyn występowania bakterii w wodzie jest umiejscowienie studni w pobliżu szamba. Bakterie mogą znaleźć się w wodzie ze studni praktycznie w każdym momencie, dlatego ważne jest regularne przeprowadzanie badań pod kątem obecności bakterii.

  2. Żelazo i mangan. Występujące w wodzie w nadmiarze powodują: pogorszenie się jej smaku i mętność, powstawanie żółtobrązowych zacieków na ceramice łazienkowej i żółtych plam na praniu, zaburzenia w pracy układu pokarmowego oraz rozwój bakterii, które mogą doprowadzić do zarastania rur wodociągowych.

  3. Twardość wody. Twardość jest właściwością wody wynikającą z rozpuszczonych w niej związków, głównie jonów wapnia i magnezu. Stężenie obu tych pierwiastków, które łatwo krystalizują, wiąże się z procesem powstawania osadów. Nadmierna twardość jest niepożądana, ponieważ podczas ogrzewania wody na ściankach kotłów, czajników czy podgrzewaczy wody powstaje kamień kotłowy, który pogarsza przewodnictwo cieplne, co w konsekwencji powoduje straty energetyczne i może być przyczyną poważnych awarii. Ponadto nadmierna twardość powoduje trudne do usunięcia osady na armaturze, skraca żywotność sprzętów AGD, większe zużycie środków myjących i piorących oraz wysusza skórę.

  4. Amoniak. Występowanie amoniaku w wodzie może być spowodowane działalnością człowieka. Szczególnie wody z terenów gospodarstw rolnych, nawożenia pól, wprowadzenia ścieków, nieszczelnych szamb narażone są na wysoką zawartość jonu amonowego. Amoniak występujący w wodzie zabiera z niej tlen, co może skutkować rozwojem bakterii beztlenowych. Niektóre z tych bakterii produkują siarkowodór, którego charakterystyczny, nieprzyjemny zapach zgniłych jaj jest wyczuwalny nawet w niewielkich stężeniach.

  5. Substancje organiczne. Organiczne zanieczyszczenia wody pochodzą z rozkładu materii roślinnej oraz z działalności rolnictwa, ścieków komunalnych i przemysłowych. Zawierają one detergenty, tłuszcze, oleje, rozpuszczalniki oraz pozostałości pestycydów i herbicydów. Związki organiczne zawarte w wodzie surowej często dają żółto-brązowe zabarwienie. Występują one najczęściej w wodzie pochodzącej ze studni kopanych o niewielkiej głębokości.

Jak sprawdzić, czy woda w studni jest zdatna do picia?

Aby to zweryfikować należy pobrać próbkę i przekazać ją do zbadania w specjalistycznym laboratorium, np. w wodociągach lub w sanepidzie. Badania wody są płatne, kosztują w zależności od ilości badanych parametrów, ok. 300-500 zł.
Jak prawidłowo pobrać próbkę wody? Należy użyć wysterylizowanej butelki o pojemności 0,5 litra, udostępnianej przez laboratoria. To bardzo ważny krok, ponieważ próbka, która zostanie pobrana do innego pojemnika nie zostanie przyjęta do analizy. Należy opuścić do studni czerpak, np. wiadro lub inny pojemnik, przy czym ważne, aby był czysty. Następnie pobraną wodę wystarczy przelać do laboratoryjnej butelki. Butelkę należy zapełnić w ¾ pojemności, po czym niezwłocznie ją zamknąć, uważając, aby nie zanieczyścić jałowej części korka i szyjki butelki. Na etykiecie butelki trzeba wpisać lokalizację, datę oraz godzinę pobrania próbki. Na koniec pobraną próbkę należy dostarczyć niezwłocznie do laboratorium, najlepiej jeszcze tego samego dnia.

Jakie parametry wody ze studni warto zbadać?

  • pełna mikrobiologia
  • żelazo
  • mangan
  • odczyn pH
  • twardość
  • azotany
  • azotyny
  • jony amonu
  • siarkowodór
  • utlenialność
  • mętność
  • barwa
  • zapach (to badanie można wykonać samodzielnie - wystarczy nalać wody do szklanki i pozostawić ją w temperaturze pokojowej na 12 godzin i powąchać).

Jak dobrać stację uzdatniania wody studziennej?

Po otrzymaniu wyników z laboratorium należy skontaktować się ze specjalistą od uzdatniania wody, który na podstawie otrzymanej analizy wody dobierze odpowiednie urządzenia. Każde własne ujęcie wody jest inne, wymaga indywidualnego podejścia, szerokiej wiedzy i doświadczenia specjalisty, dlatego dobór urządzenia należy zlecić fachowcom.
Dane kontaktowe do najbliższego Dystrybutora EcoWater, który zaproponuje odpowiednie rozwiązanie dostosowane do właściwości wody naleźć można na stronie: https://ecowater.pl/gdzie-kupic/. Dystrybutorzy EcoWater to specjaliści w dziedzinie uzdatniania wody, eksperci w profesjonalnym doborze produktu, montażu oraz fachowej opiece gwarancyjnej i pogwarancyjnej urządzeń na terenie całego kraju.

Odżelazianie wody

Najczęściej spotykanym problemem w wodzie studziennej jest nadmierna ilość żelaza. Istnieje kilka sposobów na poradzenie sobie z problemem zbyt wysokiej zawartości żelaza w wodzie. Dobór odpowiedniej metody zależy od kilku czynników, do których zalicza się m.in.: stężenie żelaza i towarzyszącego mu manganu, odczyn pH wody, jej zapach, utlenialność, mętność i występowanie jonu amonowego. Odżelazianie wody przeprowadza się m.in. za pomocą metody wykorzystującej środki chemiczne lub metody wykorzystującej wstępne napowietrzanie wody. Najczęściej wybieranym i najpewniejszym sposobem redukcji żelaza w wodzie studziennej jest metoda uzdatniania polegająca na wstępnym napowietrzeniu wody. Jest ona bezpieczna, ponieważ nie wykorzystuje żadnych środków chemicznych do regeneracji.

Jakie filtry odżelaziające mamy do wyboru?

W ofercie EcoWater znajdują trzy filtry odżelaziające. Filtry EcoWater eXPERT Oxy 700 oraz eXPERT Iron 700 są urządzeniami uniwersalnymi, które można dopasować do danego przypadku. Urządzenia te produkuje się bez złoża, dzięki czemu Dystrybutor EcoWater może dobrać technologię dopasowaną do konkretnej wody i instalacji.

Poznaj uniwersalny filtr odżelaziający z dedykowanym złożem

sprawdź

eXPERT  front


Filtr odżelaziający eXPERT OXY 700+ jest z fabrycznie wyposażony w aktywne złoże zeolitowe, które w zetknięciu z napowietrzoną wodą skutecznie utlenia, a następnie usuwa z niej żelazo, mangan i siarkowodór - najczęściej pojawiające się problemy w wodzie z przydomowej studni. Takie rozwiązanie eliminuje potrzebę używania zewnętrznych urządzeń napowietrzających oraz kłopotliwych środków chemicznych, co ułatwia montaż i nie generuje dodatkowych kosztów.

 



Polecane


Tagi
armatura łazienkowa badanie wody badanie wody Bałtyk bioluminescencja chlor w wodzie czysta woda deszczówka deuter dobry zmiękczacz drinking water EcoWater EcoWater Smart Filter egzema eksploatacja eVOLUTION 300 Boost eVOLUTION Refiner filtr do wody pitnej filtr EcoWater filtr mechaniczny filtr węglowy filtr wody filtr wody filtr wody pitnej filtr z węglem aktywnym filtrowanie wody filtrowanie wody ile lat ma woda ile pić wody infekcje jak czyścić aramturę jak myć włosy jaki zmiękczacz wody jakość wody kamień kotłowy kaszel katar kompaktowy zmiękczacz wody kondycja włosów koronawirus koszt użytkowania zmiękczacza kranówka miękka woda montaż zmiękczacza wody morze Morze Bałtyckie most solny mycie włosów nawadnianie nieprzyjemny zapach wody nowoczesny zmiękczacz wody odchudzanie odra odżelaziacz osad kamienny osad z kamienia osady z kamienia oszczędny zmiękczacz oszczędzanie wody owoce picie miękkiej wody picie wody podlewanie roślin pomiar twardości wody pranie w twardej wodzie przegląd techniczny regeneracja zmiękczacza wody serwis zmiękczacza wody siarkowodór skażenie odry skażenie rzeki skóra ślad wodny smaczna woda sól tabletkowana sól tabletkowana sprzedawca zmiękczacza wody środowisko stacja uzdatniania wody stacje uzdatniania stopień twardości wody studnia susza susza hydrologiczna świecące zwierzęta twarda woda twardość wody układ słoneczny uzdatnianie wody uzdatnianie wody studziennej uzdatnianie wody ze studni WiFi woda woda bez chloru WODA BUTELKOWANA woda chlorowana woda dla zwierząt woda do picia woda do podlewania woda morska woda na Ziemi woda pitna woda pitna woda studzienna woda w diecie woda w domu woda w kosmosie woda w organizmie woda wirtualna woda wodociągowa woda z własnego ujęcia woda ze studni wodociągi wody słodkie wrażliwa skóra własne ujęcie własne ujęcie zanieczyszczenia w wodzie zapach chloru zapach wody zatrucie rzeki zawartość wody zbieranie deszczówki zdalna obsługa zdrowa woda zdrowie żelazo w wodzie zmiękczacz wody zmiękczacz wody do domu zmiękczacz wody gdzie kupić zmiękczacz wody w bloku zmiękczacz wody w domu zmiękczacz wody w mieszkaniu zmiękczacz wody z WiFi zmiękczacze zmiękczanie wody zmiękczona woda zużycie wody zwierzęta bioluminescencyjne zwierzęta wodne złoże jonowymienne łazienka

Szanujemy Twoja prywatność.

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Polityce prywatności i stosowania plików cookies.