Niektóre problemy z jakością wody są praktycznie niezauważalne, inne mogą być problematyczne i utrudniać codzienność. Jeśli kiedykolwiek w Twojej wodzie był odczuwalny zapach siarki, wiesz co mamy na myśli. Nieprzyjemna woń, która przypomina zgniłe jajko, nie jest czymś, co można zignorować lub do czego można się przyzwyczaić. Oj nie! Wraz z dziwnym zapachem, możesz czasem zaobserwować przebarwienia lub nietypowy smak wody. Skąd bierze się ten problem i co możesz z nim zrobić?
Czy śmierdząca woda jest bezpieczna do picia?
Zapach siarki lub chloru nie musi oznaczać, że woda jest niebezpieczna do picia. Jeśli jednak zauważysz, że zapach, smak lub wygląd Twojej wody pitnej uległ zauważalnej zmianie, ważne jest, aby poddać ją badaniom w celu wykrycia źródła problemu. Dzięki temu dowiesz się, czy w wodzie znajduje się coś potencjalnie szkodliwego i przyspieszysz powrót do stanu sprzed problemu, nawet jeśli woda jest bezpieczna do picia.
Dlaczego Twoja woda pachnie jak zgniłe jaja?
Jeśli woda pachnie jak zgniłe jajka, prawdopodobnie wskazuje to na obecność siarkowodoru. Może to być spowodowane problemem z podgrzewaczem wody lub naturalnie występującymi bakteriami siarkowymi, szczególnie w wodzie studziennej. Problemy te mogą powodować powstawanie siarkowodoru, który pozostawia nieprzyjemny zapach, gdziekolwiek się znajdzie. Woda z kranu, która zawiera gazowy siarkowodór lub bakterie siarkowe, jest czasami określana jako woda siarkowa.
To, co czujesz, to reakcje chemiczne zachodzące w wodzie
Gazowy siarkowodór, który pachnie jak zgniłe jajka, może występować naturalnie w wodzie studziennej. Rzadziej może to być spowodowane bezpośrednim źródłem zanieczyszczeń. Najczęściej jednak, zapach siarki w wodzie jest spowodowany istnieniem bakterii redukujących siarczany, które wytwarzają siarkowodór jako produkt uboczny.
Co powoduje zapach siarki w wodzie?
Nawet niewielkie ilości siarkowodoru mogą prowadzić do pojawienia się zapachu lub smaku siarki w wodzie pitnej. Już przy stężeniu siarkowodoru wynoszącym zaledwie 0,1 miligrama siarkowodoru na litr, większość osób wyczuje charakterystyczny zapach.
Ważne jest, aby zrozumieć, w jaki sposób siarkowodór dostaje się do wody, ponieważ to właśnie stąd pochodzi smak i zapach siarki.
Zazwyczaj pojawia się to z powodu obecności w wodzie zarówno siarczanów, które są naturalnie występującym elementem w całym środowisku, jak i obecności bakterii redukujących siarczany. Te mikroorganizmy wytwarzają siarkowodór jako produkt uboczny, gdy bakteria odżywia się siarczanem, redukując siarczan do siarczku.
Elektryczny podgrzewacz wody może również nieumyślnie wytwarzać siarkowodór. Zazwyczaj takie podgrzewacze wody zawierają pręt anody magnezowej (wykonane z siarczanu magnezu), aby pomóc zapobiec korozji podgrzewacza wody. Jeśli pręt anodowy ulegnie korozji, może to spowodować wytworzenie wolnych elektronów w wodzie, które stymulują reakcję pomiędzy bakteriami redukującymi siarczany i siarczanami, które wytwarzają siarkowodór (i stąd zapach zgniłego jajka). Jest to bardziej prawdopodobne, gdy woda jest pozostawiona w podgrzewaczu wody na jakiś czas. Problem może samoistnie zniknąć, gdy woda w podgrzewaczu będzie ponownie systematycznie używana. W cięższych przypadkach problem z zapachem może wystąpić z dnia na dzień i wówczas wymagać montażu systemu uzdatniania wody, w celu wyeliminowania źródła, jakim są bakterie.
W jaki sposób uzdatniać wodę z siarkowodorem?
Uzdatnianie wody pod kątem obecności siarkowodoru wymaga przede wszystkim identyfikacji źródła nieprzyjemnego zapachu siarki, którego doświadcza Twoje gospodarstwo domowe. Specjalistyczny system filtracji wody będzie prawdopodobnie częścią kompleksowego rozwiązania i może pomóc w rozwiązaniu problemu również innych możliwych zanieczyszczeń.
Jeśli siarkowodór nie jest naturalnie obecny w wodzie, odkrycie podstawowych przyczyn, które prowadzą do powstawania tej substancji może pomóc w określeniu najlepszych kolejnych kroków w celu rozwiązania problemu.
Filtr odzelaziający Expert Oxy - pozbądź się siarkowodoru z wody studziennej
Zanieczyszczenie podgrzewacza wody
Oprócz problemów stwarzanych przez anodę magnezową, ciepła woda znajdująca się w zbiorniku podgrzewacza wody w Twoim domu może stworzyć odpowiednie środowisko dla bakterii siarkowych, co prowadzi do skażenia. Ta podwyższona obecność bakterii siarkowych może produkować więcej siarkowodoru. Konsultacja z profesjonalistą w dziedzinie instalacji grzewczych powinna pomóc – może zasugerować, aby trwale podnieść temperaturę podgrzewacza wody lub wykonać sporadyczne płukanie, które prawdopodobnie zabije bakterie.
Jak uzdatniać wodę studzienną, która ma zapach zgniłych jajek?
Jeśli woda z Twojej studni ma charakterystyczny zapach zgniłego jajka, przyczyna problemu może leżeć bezpośrednio w źródle wody. W przypadku problemu z wodami gruntowymi, bezpośrednie uzdatnianie wody jest najpewniejszym sposobem na zmniejszenie siarkowodoru powodującego problem. Bezpośrednia współpraca z doświadczonym ekspertem w dziedzinie uzdatniania wody w celu uzdatnienia wody ze studni za pomocą specjalistycznych rozwiązań może rozwiązać problemy związane z jakością wody w studni.