O wodzie i gotowaniu słów kilka

AdobeStock-48185844.jpg

O wodzie i gotowaniu słów kilka

Co powiesz na stwierdzenie, że jeden z podstawowych składników, których używasz podczas gotowania i pieczenia, może zrujnować Twoją potrawę, niezależnie od przepisu i Twoich zdolności kulinarnych? Jakość wody w Twoim domu ma duży wpływ na to, co serwujesz sobie, rodzinie i gościom.

pumpkin soup 2972858 1280

Większość domów w Polsce, korzystających z wodociągów, ma twardą wodę. Minerały takie jak wapń i magnez, a także zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie pitnej, mogą znacząco wpływać na smak i wygląd żywności, utrudniając wykazanie się w kuchni. Są jednak sytuacje, gdy woda twarda jest lepsza do obróbki żywności. Prześledźmy kilka przykładów.

Wypieki i słodkości

Pieczenie to sztuka. Podwójne ukłony, jeśli Twoja woda jest twarda, a wypieki nadal są pyszne. Rozpuszczone minerały w twardej wodzie mogą zmienić strukturę glutenu, a także wpływać na działanie składników takich jak drożdże. W zależności od stopnia twardości wody, minerały mogą powodować większą gumowatość ciasta. W piekarni jest to wskazane, ponieważ średnio twarda woda (około 15°dH) i zawarte w niej sole wapniowe wpływają na uelastycznienie glutenu i pozwalają tworzyć wymyślne formy ciasta. W domowej kuchni, gumowate wypieki raczej nie będą cieszyły się powodzeniem. Minerały z twardej wody (wapń i magnez) utrudniają białku z mąki wchłanianie wody. Bardzo twarda woda może ponadto spowolnić proces fermentacji drożdży. W cukierniach również wskazana jest woda miękka o niskiej zawartości soli nieorganicznych, które utrudniają krystalizację cukru i obniżają tym samym walory smakowe słodkości.

macarons 2897881 1280

Gotować w miękkiej czy twardej wodzie?

Rozpuszczone minerały w twardej wodzie mogą wpływać na strukturę i wygląd żywności. Jeśli ugotujesz lub zblanszujesz warzywa w twardej wodzie, niektóre z nich mogą stać się twarde i stracą część koloru. Twarda woda zwiększa czas gotowania żywności takiej jak fasola, czy ryż. Woda o wysokiej zawartości wapnia i magnezu potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować, ponieważ zwiększa temperaturę wrzenia wody. Na pierwszy rzut oka to może być błahy problem, ale gdy staniesz w obliczu poskromienia wygłodniałej gromadki urwisów, każda dodatkowa minuta zaczyna mieć duże znaczenie.

Pozostałości chloru, stosowanego do uzdatniania wody wodociągowej, mogą również wpływać na jakość gotowania. Po pierwsze, możesz wyczuwać go w jedzeniu jako coś chemicznego. Po drugie chlor może spowodować efekt blaknięcia i sprawić, że warzywa gotowane w wodzie lub na parze wyglądają mało apetycznie.

cooking 791354 1280 1

Obróbka owoców i warzyw

Owoce i warzywa mają największy kontakt z wodą podczas ich wstępnej obróbki, czyli na etapie mycia. Taka woda musi spełniać wyśrubowane normy wody pitnej i mieć odpowiedni skład mikrobiologiczny. Woda nie może m.in. być zbyt twarda, ponieważ nadmierna zawartość jonów wapnia i magnezu wpływa niekorzystnie na barwę owoców i warzyw – stają się wyblakłe i matowe. Gotowanie owoców i warzyw w wodzie twardej również nie jest wskazane – sole wapnia i magnezu „paraliżują” pektyny, przez co ciężko je rozpuścić i wymyć z komórek. Jednak woda miękka nie dla wszystkich owoców i warzyw jest dobra. Np. przetwórstwo truskawek wręcz wymaga powierzchniowego stwardnienia, co zapewnia tylko woda twarda. Gdyby truskawki były przetwarzane w miękkiej wodzie, stałyby się galaretowate i straciłyby swoją jędrną strukturę.

tomatoes 2473162 1280

Co w wodzie, to w mleku

Dla przemysłu mleczarskiego woda ma ogromne znaczenie. Szczególnie to, czy jest w niej żelazo, mangan i miedź. Wymienione składniki katalizują proces utleniania, co powoduje jełczenie tłuszczu. Jeśli zauważasz na maśle i serze dziwne plamy o rdzawym odcieniu, tak jak na ubraniach, to znak obecności żelaza w wodzie. Jeśli z kolei w wodzie, która posłużyła w procesie produkcji, były zawarte sole magnezowe, poznasz je po nieprzyjemnej goryczce w smakowanym produkcie.

drops of milk 2062100 1280

Wodę twardą można zmiękczyć, wodę zanieczyszczoną można przefiltrować, a pozostałości chloru pozbędziesz się za pomocą wysokiej jakości wkładu z węgla aktywnego. Jak tylko zdasz sobie sprawę z tego, że można gotować lepiej tylko dzięki wodzie o dobrej jakości, życie będzie prostsze. Gwarantujemy :)



Tagi
badanie wody badanie wody Bałtyk bioluminescencja chlor w wodzie czysta woda deszczówka deuter dobry zmiękczacz drinking water EcoWater EcoWater Smart Filter egzema eksploatacja filtr do wody pitnej filtr EcoWater filtr mechaniczny filtr węglowy filtr wody filtr wody filtr wody pitnej filtr z węglem aktywnym filtrowanie wody filtrowanie wody ile lat ma woda ile pić wody infekcje jak myć włosy jaki zmiękczacz wody jakość wody kamień kotłowy kaszel katar kondycja włosów koronawirus koszt użytkowania zmiękczacza kranówka miękka woda montaż zmiękczacza wody morze Morze Bałtyckie most solny mycie włosów nawadnianie nieprzyjemny zapach wody nowoczesny zmiękczacz wody odchudzanie odra odżelaziacz osad kamienny osad z kamienia osady z kamienia oszczędny zmiękczacz oszczędzanie wody owoce picie wody podlewanie roślin pomiar twardości wody pranie w twardej wodzie przegląd techniczny regeneracja zmiękczacza wody serwis zmiękczacza wody siarkowodór skażenie odry skażenie rzeki skóra ślad wodny smaczna woda sól tabletkowana sól tabletkowana sprzedawca zmiękczacza wody środowisko stacja uzdatniania wody stacje uzdatniania stopień twardości wody studnia susza susza hydrologiczna świecące zwierzęta twarda woda twardość wody układ słoneczny uzdatnianie wody uzdatnianie wody studziennej uzdatnianie wody ze studni WiFi woda woda bez chloru WODA BUTELKOWANA woda chlorowana woda dla zwierząt woda do picia woda do podlewania woda morska woda na Ziemi woda pitna woda pitna woda studzienna woda w diecie woda w domu woda w kosmosie woda w organizmie woda wirtualna woda wodociągowa woda z własnego ujęcia woda ze studni wodociągi wody słodkie wrażliwa skóra własne ujęcie własne ujęcie zanieczyszczenia w wodzie zapach chloru zapach wody zatrucie rzeki zawartość wody zbieranie deszczówki zdalna obsługa zdrowa woda zdrowie żelazo w wodzie zmiękczacz wody zmiękczacz wody do domu zmiękczacz wody gdzie kupić zmiękczacz wody w bloku zmiękczacz wody w domu zmiękczacz wody w mieszkaniu zmiękczacz wody z WiFi zmiękczacze zmiękczanie wody zmiękczona woda zużycie wody zwierzęta bioluminescencyjne zwierzęta wodne złoże jonowymienne łazienka

Szanujemy Twoja prywatność.

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Polityce prywatności i stosowania plików cookies.